Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Pár starých fotiek II.

Po dlhom dlhom čase prinášam zasa niekoľko fotografií a komentárov. Jedná sa o pohľadnice, ale nie také, na aké sme zvyknutí. Už v jednom zo starších blogov som lúštil pôvod starej fotografie, ktorá slúžila ako pohľadnica. Aj nasledujúce (väčšinou) čiernobiele fotky mali rovnaký účel.

Zaujímavý zimný pohľad na hrad Strečno. Zaujímavá nie je ani tak zima a uhol pohľadu, ako to, že hrad je ešte zrúcaninou pred rekonštrukciou, čo znamená, že fotka pochádza z pred roka 1978. A pozornejší (prípadne domáci) si všimnú ešte jednu významnú zmenu. Viete akú? Páči sa vám pôvodná, alebo terajšia podoba?

Strečno pred rekonštrukciou

 

Opäť sa pozrieme na hrad, či zámok. Notoricky známy, predsa však veľmi pekný pohľad. Odhadne niekto dátum fotografovania? Môj rámcový odhad je medzi rokmi 1965 - 1977, ale potreboval by som znalca Bojníc, ktorý to datuje presnejšie, napríklad podľa toho železného plôtika, ktorý vyzerá "jak funglofka"...

Bojnice

 

Teraz sa presunieme o niekoľko kilometrov východnejšie a pozrieme si námestie v Prievidzi. Opäť otázka: Pokúsi sa niekto o datovanie? A čo poviete na ten mestský úrad? Nepochopím, prečo robili pohľadnicu práve z takejto fotky...

Prievidza námestie

 

A teraz hybaj do Píščan a pozrieme si kúpalisko EVA, inak kultúrnu pamiatku, ktorú postavil architekt Franz Wimmer v čase, keď poluvsania stavali kostol (1933-1934). Len pre zaujímavosť - Franz Wimmer  pochádzal z Bratislavy, za prvej republiky pôsobil v Prahe a pred príchodom frontu v roku 1945 ušiel do Mníchova (alebo bol evakuovaný pred frontom?). V každom prípade bola jeho rodina vysťahovaná z vlastného domu a žila v internačnom tábore v Petržalke. Kto nájde na fotke fotobombu?

 

A opäť sa vraciame do kraja s najrozbitejšími cestami v strednej Európe, v kúpeľoch však zostaneme. Tentokrát sa pozrieme do Trenčianskych Teplíc na liečebný dom Esplanade. V roku 1932 ho dala postaviť nemocenská poisťovňa verejných zamestnancov.

Esplanade Trenčianske Teplice

A keďže sú cesty v našom samosprávnom kraji také biedne, už nikam inam nepôjdeme a pozrieme si kúpalisko Zelená žaba v časoch, keď tam nebehali bezdomovci. Z hľadiska architektúry je to top organického funkcionalizmu (čo neviem presne čo je, ale sú to všetky tie hranaté medzivojnové budovy) na Slovensku. Ak vás zaujíma aktuálny stav, tak TU sú aktuálne fotky. Žabu navrhol Bohuslav Fuchs a stavala sa v rokoch 1936 - 1937. Je príznačné, že autor musel v 50.-tych rokoch opustiť miesto dekana fakulty architektúry.

Zelená žaba Trenčianske Teplice

 

 A čo bude nabudúce? Pravenec.

Slovak