Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Ako sa prestať nudiť na dedine? (Pravenčianske zvesti)

 Ak vás nudí vidiecky život, vždy je tu možnosť, ako ho ozvláštniť. Netreba ani čakať na víkendovú diskotéku. Adrenalínový zážitok sa dostaví rýchlo a nečakane. Niekedy síce graduje niekoľko mesiacov, ako v našom prípade, ale vyvrcholenie je o to lepšie.

Na dedine sa vždy nájde nejaký týpek, ktorý otravuje susedov. Napríklad tak, že jeho voľne pasúci sa kôň sa pokojne prepasie až pred dvere vášho domu. Alebo je pri vychádzke s dieťaťom natoľko prítulný, že pchá svoju konskú hlavu do kočíka.

Alebo estét, ktorý zásadne pasie ovce navoľno - až kým mu ich nepreriedi prechádzajúci nákladný vlak - ovečky sa pásli na železnici - romantika.

Horšie je, keď takýto sused sídli hneď vedľa.

Zjari sa niekoľko okolitých teenagerov rozhodlo hospodáriť. Nakúpili kuriatka, kdesi zohnali aj mladé kozičky. Ako hlavný stan chovateľskej stanice si vybrali zanedbané kuríny u suseda. Zhodou okolností toho suseda, od ktorého ma delí 14 metrov neopraveného plota.

Je to posledný neopravený úsek v zadnej časti môjho pozemku, pretože z jeho strany sa do plota tlačí takmer meter vysoká navážka stavebnej sutiny (tzv. vyrovnávanie svahu). Sutina sa sype na môj pozemok a aj na pozemok ďalšieho suseda. Ale to susedia neriešia - v záhrade neboli, odkedy sa zbavili sutiny... Keď som chcel plot opraviť, sľúbili nápravu a hneď zaúkolovali syna - stredoškoláka - aby sutinu odstránil aspoň od môjho plota. To bola zároveň posledná aktivita, ktorú podarená rodina v celej veci urobila... (Teraz myslím to zaúkolovanie. Sutina je tam doteraz)

Spočiatku som bol chovateľskému plánu naklonený. Je to totiž aj moja záľuba.

Približne v čase, keď sa mládežníci rozhodli sedláčiť, sadli moje chovné morky na prvú jarnú násadu. Bola to zároveň posledná násada, ale to vtedy nikto netušil.

V tom čase mi neaktívni susedia po synovi odkázali, aby som si opravil ten plot, "lebo ich pes by mi mohol podrhnúť morky". Za dva dni boli  všetky morky tuhé. Doteraz neviem, či to bol pes, alebo líška. Možno oboje... Z odstupom času to dáva logiku. Moriaka zlikvidoval pes počas dňa (večer už neprišiel do kurína a našiel som ho až ráno), morky v noci líška.

Ak vynechám škodu (cca 100 € len hodnota mäsa), logika susedov je úžasná. Opravte si plot, lebo náš pes... Pokiaľ viem, tak aj keby tam žiadny plot nebol, musia si oni ústrážiť psa, aby sa nepotuloval napr. po susednom pozemku. Ak by podľa tejto logiky nemali pred domom bránu, tak sa pes môže túlať po ulici, pokiaľ im obec tú bránu nepostaví.

Ale vráťme sa k teenagerom - farmárom. Zatiaľ čo sliepky sa správajú mierumilovne a rešpektujú hranice stanovené dosluhujúcim plotom, kozy sú menej konzervatívne. Plot považujú len za symbolický znak, nie za neprekonateľnú prekážku. Bodaj by nie, keď na ich strane plota už požrali všetko, čo bolo možné dočiahnuť, spásť a stráviť a...

Takže kozy vymysleli kreatívnu techniku ako sa dostať za plot. Vyliezli na pivnicu, ktorej horný kryt je mierne nad plotom a potom to bol už len jeden Taxisov skok za 1,5 metra vysoký plot, ktorý je (keďže sú na streche záhradnej pivnice) pod nimi. Jeden skok a sú v zemi zasľúbenej, oplývajúcej ríbezľami, malinami a bio-pšenicou. Kozy milujú výhony stromov - trávu si nevšímajú.

Už to beží asi mesiac, ale "zabava graduje". Včera dve kozy a cap preskočili plot šesť krát.

Štyri ríbezľové kríky a nesčítané množstvo malinových výhonov padlo - obžraté - ako hovoria ukrajinci - do pňa. Pšenicu ani neriešim. Som zvedavý, či sa dočkám aspoň ospravedlnenia. Patrilo by sa síce kúpiť aj nové sadenice, ale však sme na Slovensku...

Po každej návšteve békajúcich lumpov som teenagerom pripomínal, aby kozy priväzovali, inak preskočia. Vždy sľúbili riešenie, nikdy nič nevyriešili. Mám ísť za rodičmi? Veď o tom vedia a tvária sa, že sa ich to netýka. Teen-sedláci sa už tiež začínajú preberať túto taktiku. Mastermind celého projektu na telefonické urgencie odpovedá v štýle "nemôžem prísť pre kozy, lebo venčím psa" prípadne "teraz fakt nemôžem, hrám tenis".

Včera som pritvrdil aj ja. Farmárom level beginner som patrične nasrdene oznámil, že ak sa to ešte raz zopakuje, môže sa kozám stať nešťastná náhoda. Napríklad každá z nich padne nešťastne štyri-päť krát rovno na moju mačetu...

O ďalšom vývoji vás budeme včas informovať.

Slovak