Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Čo to bolo za kostol?

Dnes sa pozrieme znova na Vyšehrad. Do placu skúsime položiť hypotézu, ktorá môže veľmi príjemne vysvetliť otázku, ktorú má na jazyku každý, kto sa kedy trocha nad danou lokalitou zamyslel. Tou otázkou je: “Na kieho sváka stavali kostol tak vysoko nad dedinou, že vlastne už ani nie je nad dedinou, ale úplne mimo vtedajšiu aj dnešnú civilizáciu?”
Túto otázku si kladiem už dlho a stále počúvam len všelijaké ********* odpovede.
Tak si skúsim odpovedať sám.

Stavba pomerne veľkého kostola (15x20 metrov-a bude viac) by totiž dávala logiku v mieste, kde je osídlenie - podotýkame, že veľké osídlenie. Diviackovci radi veľké kostoly (kostol v Diviakoch nad Nitricou), ale muselo by tam byť obyvateľstvo.
A to zatiaľ v okolí príliš nemáme. Ak odložíme bokom teóriu o tom, že Diviackovci boli skrátka sadisti a nútili svojich sedliakov chodiť do kostola niekoľko kilometrov hore kopcom, zostávajú nám len dve ďalšie možnosti

1. zaniknutá stredoveká osada v blízkom okolí, ktorá čaká na svoje odhalenie
2. iné vysvetlenie

Prvá možnosť je síce možná (preto sa volá možnosť), ale nie je príliš pravdepodobná. Chýbajúci dostatočný vodný zdroj limituje možnosti fungovania stredovekej osady. Túto možnosť úplne nevylučujeme, je však krajne nepravdepodobná.
A teraz k tomu sľúbenému druhému vysvetleniu. Až doteraz sme sa vždy bavili o tom (a je to aj tradičný výklad), že Diviackovci postavili akýsi obyčajný kostol v p*eli sveta. Ten neskôr pripadol kláštoru v Kláštore pod Znievom po slávnom súdnom spore medzi prepozitúrou a príbuznými Budimíra Diviackeho a jeho manželky. Zároveň sa akosi prepokladá, že kostol bol postavený v nie veľmi vzdialenej minulosti pred týmto súdnym sporom.
Čo ak to však bolo všetko úplne inak? (za možnosť použiť otázku v tomto znení ďakujem Pavlovi Dvořákovi)
Čo ak súdny spor trval dlhšie obdobie?
A najmä: Čo ak bol kostol od začiatku budovaný ako BENEDIKTÍNSKY kláštorný kostol?
K tejto domnienke si pozrime dva románske benediktínske stavby z územia Uhorska.

Napríklad také Dombó s nasledujúcim pôdorysom:



Zdroj: http://muvtor.btk.ppke.hu/romanika/domboar.gif

Alebo Hronský Beňadik.



Zdroj: http://apsida.sk/c/1325/hronsky-benadik-romanska-bazilika

Takže tu máme kostol na kopci, vzdialený od osídlenia, pomerne veľký, s charakteristickým pôdorysom.
Ako povedal politik, ktorému sa trasie palec viac ako mne: "Kváka to ako kačka..."

Keďže fotografie z pôdorysu kostola na Vyšehrade nie sú mojím majetkom, v žiadnom prípade ich tu neuvidíte, pokiaľ neskončí táto sezóna výskumu.

Takže hajde na Vyšehrad!

English
Image: