Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Pár starých obrázkov

Dostala sa mi do rúk už mierne raritná publikácia "Bojnice a okolie" od Jána Hajducha, vydaná v roku 1967. Nebudem vás unúvať písačkami o obsahu, dám pár zaujímavých fotiek s mojím popisom.

Azda len malá poznámka na úvod: jedná sa o cca 100-stranového turistického sprievodcu po Bojniciach a okolí v jazyku slovenskom, nemeckom a maďarskom (ruština chýba - zaujímavé, ale nie úplne nečakané), vydané v náklade 12 000 kusov. Existuje niečo podobné v súčasnosti (napríklad v slovenčine, angličtine a nemčine)? Sorry, ale socializmus na hornej Nitre víťazí aj v podpore turistického ruchu...

(Fotky vo vyššom rozlíšení nájdete v galérii)

 

Pohlad na Bojnice

Na prvom obrázku máme pohľad na Bojnice a Prievidzu (stráca sa v diaľke). Všimnite si, že namiesto Podzámockej ulice sú všade krásne humná (a medzi humnami a hradbami je medzera na manévrovanie obrancov) a nekoná sa ani hotel Pod zámkom, či Dom kultúry (či ako sa to volá), neexistuje mestský park v Prievidzi, ani stanica technickej konroly. Takto to malo zostať.

 

Lipa kráľa Mateja, Bojnice

Ďalší chronicky známy záber. Až na to, že lipa ešte vyzerá ako strom, nie ako zakonzervovaný peň (pařez mi znie výstižnejšie).

 

 Námestie Handlová

Námestie v Handlovej. Romantický štrkový chodník, zeleň a nohy trčiace spoza kríčka...

 

Nováky

A z romantiky k socialistickému budovateľkému obrázku. Nováky rastú, komíny dymia, ale okolo priehrady je ešte stále dosť miesta. Konečne obrázok, ktorý nemá štvorcový formát...

 

 Priehrada Rudno

A ešte jedna priehrada. Tentoraz Nitrianske Rudno. V čase fotenia mala priehrada už 13 rokov služby za sebou. Veru tak, ešte rok a bude sa oslavovať 60 rokov, čo sa k nej chodí chlastať... Na fotke sú zaujímavé pásiky polí v pozadí - čistokrvné záhumenky.

 

 Temeš a Temešská skala

A poďme proti prúdu Nitrice. Fantastický pohľad na Temeš. Fotka na nezaplatenie. Na jednom dlhom dome som narátal štyri prístavby. Myslím, že ak ma oči neklamú, tak  vídím dokonca dom so slamenou strechou. A opustené pásiky polí v pozadí... Poklad na papieri.

 

 Sivý kameň

A ďalšia skala a domčeky. Sivý kameň a pár domov. Neviem, či medzi nimi nie je aj Plakingerovie chalupa...

 

Reštaurácia Bojnice

Marketingovo trochu zle zvolený názov, ale inak fajn. Nestojí to ešte v pôvodnej podobe?

 

 RTO na parkovisku v Bojniciach

Tak takúto sadu autobusov Škoda 706 RTO už dnes nezoženiete v celom Československu. Inak fotografia typická pre socialistický marketing turizmu - mala dokumentovať, ako je turistické centrum vyhľadávané. Čiže vyvolať pozitívnu spätnú väzbu.

 

 Bojnice a Prievidza

Ospravedlňte kvalitu skenu... Veľkolepé finále... Na fotke nie je zaujímavé to, čo je v popredí, ale čo je (alebo nie je?) v pozadí. Šľachtiteľská stanica sa ešte len buduje, sad pod nemocnicou (naľavo "nad" Bojnicami) je ešte mlaďas. Prievidza nemá sídliská Sever, Necpaly, ba ani Zapotôčky. Čo vám poviem - malomesto. Podľa žeriavov sa práve stavajú internáty baníckeho učilišťa ( kde je Tesco, Kinekus, Uniklinika, VUP Prievidza, športová hala, tenisové kurty... - ako tu ľudia mohli žiť?

Ak budem mať čas, pridám fotky z tých istých miest a uhlov - len pre porovnanie. Bude sa to volať: "Päťdesiat rokov vývoja - ideme dopredu alebo do ... ?"

Slovak
Image: