Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Pokuta za voľný pohyb psa v Prievidzi

V starom časopise Život (bohužiaľ neviem rok vydania, ale je ešte socialistický) bol uverejnený článok o Prievidzi. Krásna vec s krásnou kresbou (nepoznáte niekto autora tej kresby? ) Okrem kresby je krásna aj sonda do života prvej republiky (český žandár, chudobná vdova, čo si nepreberá poštu), etc.

Celkovo banálny príbeh - len vdova dostala pokutu za psa, ktorý bez známky a náhubku pobehoval po námestí. Pre znalca histórie Prievidze je to však vítaná drobnokresba. Ak chcete, zväčšite obrázok a čítajte.

Niekoľko mojich poznámok: Samotná pokuta nebola veľmi likvidačná, znamenala cca hodnotu troch chlebov (v roku 1928-nechce sa mi teraz hľadať hodnotu inflácie do roku 1924). Čiže cca 3€ na dnešné pomery. Dnes za takéto extempóre od vás mesto vyinkasuje 65€. Toľko k výške pokút. Skôr, ako začnete horekovať nad tým, aká je doba zlá a pokuty sú vysoké atď, uvedomte si, že pokuty boli síce oproti dnešným zvyklostiam nízke, zato iné zvyky boli dosť drsné. Streľba do davu štrajkujúcich robotníkov (a ich žien a detí) bola bežná. V samotnom roku 1924, keď sa odohral príbeh utečeného červeného jazvečíka, zomreli po takejto streľbe štyria ľudia, v nasledujúcom roku ďalší štyria. Pekne "zesumírované" to nájdete napr. TU. To už (dúfam) dnes nezažijete.

P.S. Ospravedlňujem sa za nekvalitný sken, do môjho skenera sa to nevojde celé a aj tak sú pôvodné dokumenty nečitateľné.

Slovak
Image: