Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Ruské šachy

Rusko dnes veľmi decentne a zároveň brutálne jasne naznačilo Európe, aby sa nemontovala do jeho sféry vplyvu.

Neznámi ozbrojenci na Kryme znamenali už minulý týždeň len jedno - invázia sa začala a bude postupovať, pretože Rusko neposiela Spetznaz a výsadkárov len tak.

Scenár s obsadením letísk majú Rusi natrénovaný už z obdobia pred prvou svetovou vojnou a opakujú si ho pomerne pravidelne (napr. v Prahe a Kábule). Rovnako ako scenár so zosadeným prezidentom, ktorému vlastne len pomáhajú dostať sa späť k moci, ktorú nejakým nedopatrením stratil.

Jednoducho všetky postupné kroky hovoria jasne, že Rusko sa rozhodlo pre intervenciu a už nebude brzdiť. Rozumná vláda Slovenskej republiky mala mať zvolanú radu obrany štátu už v momente, keď prišli prvé správy o "neznámych ozbrojencoch" na Kryme. Je treba pripravovať opatrenia na možnú inváziu utečencov, prechádzajúcich cez Schengenskú hranicu a kontrolovať stav hmotných rezerv - najmä ropy a plynu.

Ak to naši politici neurobili, vyslali nám jasnú správu o tom, akí sú v skutočnosti "akcieschopní", prípadne čo si myslia o vlastných schopnostiach a možnostiach riešenia krízy na Ukrajine. Aj mne je jasné, že Slovensko a jeho politická reprezentácia s krízou za našou východnou hranicou neurobí nič, pretože to je trochu iná liga. Ale mali by byť pripravené krízové scenáre pre ochranu vlastného obyvateľstva.

Osobne si myslím, že o ropu a plyn netreba mať strach.  Práve preto, že európski politici (a aj naši) si rýchlo spočítajú, že sa im neoplatí vymieňať ropu a plyn za nejakých nepodstatných Ukrajincov. A Rusi vytiahli tento tromf v správnom momente. Čo na druhej strane znamená, že Rusko obsadí  Ukrajiny toľko, koľko potrebuje a invázia utečencov je u nás viac ako veľmi pravdepodobná.

(Zdroj obrázka: http://geopoliticsrst.blogspot.sk)

 

Slovak