Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Opakovaný vtip už nie je vtipný

Igor Matovič politicky žije z toho, že napáda všetkých na okolo a zberá k sebe voličov, ktorí nie sú spokojní s aktuálnym stavom spoločnosti - alebo ak chcete - chcú bojovať proti establishmentu. V tejto taktike mu aktívne pomáha výber "nezávislých osobností", ktoré často nespája nič, len spomenutý odpor. A to je na fungujúcu politickú stranu alebo hnutie málo. Jednotlivých poslancov totiž nespája nič, len akýsi imaginárny spoločný nepriateľ. Ibaže každá nezávislá osobnosť si nepriateľa predstavuje inak. Pre jedného je to liberálna spoločnosť, pre druhého konzervatívny katolík. Až na to, že protivník je vlastne kolega z vlastného hnutia... :-)

Už len z tohto dôvodu nie je OĽaNO schopné pozitívnej politiky. Je totiž dramatický rozdiel, či z poslaneckej lavice vedieme síce miestami aj sofistikované, ale v podstate krčmové reči, alebo či niečo pozitívne vytvoríme. Napríklad koaličnú dohodu. Na tú by bolo treba disciplinovaných poslancov (nech to znie po skúsenostiach s kolesíkmi akokoľvek odpudzujúco).

Dnes sa Igor Matovič po minulotýždňovej mediálnej príprave rozhodol udrieť do politika, ktorý mu (podľa jeho názoru) uberá hlasy. Vytiahol hneď svoj najsilnejší kaliber - detektor lži. Potvrdil tým štyri skutočnosti: Zrejme mu už fakt tečie do topánok a prieskumy berie vážne, 2. Je človek, ktorému sa nedá veriť, že povedané medzi štyrmi očami medzi štyrmi očami aj zostane 3. Podrazí hocikoho, keď mu to vyhovuje 4. Nikam sa nevyvíja, pretože v skutočnosti nemá žiadny realizovateľný program.

Igor Matovič znova hrá hru na čistého, len aby nazbieral body. Pamätáme si, že už ju hral keď mu núkali úplatok (z ktorého sa nakoniec vykľul žart, ako všetci veríme :-)), potom podrazil a vyrazil kandidátov "starej pravice" pred parlamentnými voľbami (čím dokázal, že s tou nezávislosťou osobností na kandidátke to až také horúce nebude) a teraz napáda rovnakým štýlom, slovníkom a výzvami politika, ktorého považuje za svojho konkurenta. Chyba, veľká chyba, Igor!

Rado Procházka sa síce často správa ako slon v porceláne a robí školácke chyby (a nie len gramatické), ale sú podstatné veci, ktoré ho od Igora Matoviča odlišujú.

Ako prvá je to schopnosť spájať. Tú má síce aj Matovič, ale ako som už spomenul, je to schopnosť spájať proti čomusi, nie za niečo. A to je rozdiel v podstate politiky. Druhým bodom je schopnosť zostaviť politický program a za pomoci prvej vlastnosti ho aj uplatniť. (Vie si niekto spomenúť na nejaký PODSTATNÝ návrh zákona, ktorý sa podarilo presadiť OĽaNO?)

Igor Matovič je typ osobnosti, ktorá drobí našu politickú scénu a spôsobuje, že vyzerá ako vyzerá. Neuvedomuje si však, že odliv voličov mu nespôsobil len konkurent. Na prvom mieste si ho spôsobil sám. Svojím opakovaním rovnakých komunikačných postupov, rovnakej hry na čistého, rovnakých podrazov, rovnakej politiky bez politiky... Jeho voliči sú možno trpezliví, ale trpezlivosť im zrejme už došla. Preto prechádzajú inam. Ani sa im nečudujem.

Slovak