Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Rady pri kúpe ojazdeného auta

 

  1. Niekedy vypomáham s nákupom ojazdeného auta a dal som dohromady pár rád, ktoré vám možno pomôžu. Vychádzajú z vlastných (niekedy draho zaplatených) skúseností, takže žiadna teória.
  2. 1. Dobre zvážte, aké vozidlo vlastne potrebujete a či ho naozaj potrebujete. Nie je nič horšie, ako doviesť domov auto a potom zistiť, že detský kočík sa nezmestí do kufra, aj keď reklamná kampaň hovorila o „nekonečnom priestore“.

    Alebo jazdíte sám a kúpite si dodávku, aby ste mohli odviezť jednu skriňu cez dve ulice. Alebo s veľkoobjemovým dízlom dochádzate denne do práce, ktorá je vzdialená 5 km... Alebo že síce máte auto, ale nemáte parkovacie miesto...

  3. 2. O vybranom modele (modeloch) si zistite čo najviac. Existujú kluby majiteľov jednotlivých značiek, kde môžete nájsť dôležité informácie. Zároveň si vytvoríte podstatnú informačnú výhodu do prípadného argumentačného boja s bazárnikom.

  4. 3. Nekupujte s horúcou hlavou. Pokiaľ ste sa po dôkladnom zvážení nerozhodli pre Ferrari XXX, je vysoká pravdepodobnosť, že cesty brázdi niekoľko desiatok tisíc kusov daného modelu a typu vozidla. Nechajte si čas na výber toho správneho. Aj keď Vám bude srdce hovoriť, že práve tento kus železa je jedinečný, má auru, dušu a manželke sa bude páčiť farba (a bazárnik to bude potvrdzovať tým, že „už ho neska obzerali piati“ a „zajtra už jako isto nebude, vedúci“), pravda je taká, že áut je na tom svete plno. Ak nie je v ponuke žiadne iné vybranej značky a modelu, neznamená, že nebude ani zajtra.

  5. 4. Nakupujte vo svojej sociálnej sieti. Je lepšie kúpiť ojazdený stroj od bratranca, ktorý Vám nezatají, že vzadu treba vymeniť ložisko (ak to sami nerozoznáte), než naletieť bazárnikovi, ktorý Vám predá aj zdochnutého koňa, lebo ho nezaujímate. Viem, že aj v rodine môžu byť všelijaké typy, ale pravdepodobnosť, že Vás oklame bratranec je štatisticky nižšia, než že Vás oklame bazárnik. Záruka dôveryhodnej osoby je viac, ako vzorne vyplnená servisná knižka!

  6. 5. Ak sa v autách nevyznáte, poproste známeho, prípadne iného odborníka, ktorý sa vyzná, aby Vám pomohol. Investícia do dôkladnej prehliadky odborníkom sa Vám skôr či neskôr vráti. Ak je to potrebné, zavezte vozidlo na kontrolu do servisu, ktorý vyberiete Vy. Ak sa bude predávajúci vzpierať, ruky preč!

  7. 6. Nerobte začiatočnícku chybu a číslo na tachometri berte len veľmi, ale veľmi orientačne. Auto tie kilometre najazdilo - to je isté. Ale vôbec nie je isté, koľko najazdilo odvtedy. Sústreďte sa radšej na celkový stav a opotrebovanie vozidla (opotrebovanie volantu, pedálov, radiacej páky, sedadla vodiča).

  8. 7. Ak pri obhliadke auta nájdete napr. strhnuté nálepky (alebo ich nenájdete vôbec) o výmene oleja alebo rozvodov, ruky preč. Ak by malo auto najazdené to, čo píše tachometer, majiteľ by tam tie nálepky rád nechal.

  9. 8. Nakupujte radšej od fyzickej osoby, ako z bazára. Jednak je vyššia šanca, že sa o aute dozviete viac pravdivých informácií, jednak fyzická osoba má zvyčajne menšie skúsenosti s maskovaním chýb auta a "namotávaním" kupujúceho.

  10. 9. Niektoré bazáre sa na inzertných serveroch maskujú ako fyzické osoby. Preklepnite si to. Ak niekto na bazoši predáva 16 áut, nie je to fyzická osoba. Dovozcovia áut zo zahraničia sú akýsi medzistupeň a tiež ich neberiem ako fyzické osoby, pokiaľ nepredávajú auto s úplnou servisnou históriou.

  11. 10. Nezabudnite, že s autom si kupujete aj ďalšie výdavky (náplne, spotrebný materiál, palivo, diaľničná nálepka, poistka, parkovacie miesto) a počítajte s nimi.

 

Slovak