Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Upraceme autá z ulíc?

Tak máme za sebou prvé zasadnutie nového obecného zastupiteľstva, kde sme riešili nanajvýš aktuálnu otázku. Je tu tretia adventná nedeľa a to znamená, že skôr alebo neskôr nasneží. A to znamená, že opäť budeme riešiť problém, ktorý obec teoreticky vyriešila už dávnejšie, v praktickej rovine sa však nezmenilo takmer nič.

Prejdem k veci.

Ide o autá, ktoré parkujú na uliciach obce. Viem, nie je to nezákonné, ale niekedy vznikajú problémy. Najmä, ak autá parkujú v križovatkách. Tam sa už jedná minimálne o priestupok, preto by som rád aj touto cestou upozornil vodičov, aby dodržiavali vyhlášku.

Najmä na dvoch miestach: križovatka na Kolónii medzi Jednotou a bývalou lekárňou. Keď vozidlo vychádza z tejto križovatky (zpoza Jednoty) smerom k železnici, vozidlá zaparkované na chodníku (!) až po križovatku mu bránia vo výhľade smerom k železnici a zároveň ho nútia, aby ich obchádzal v protismere. Na rovnej ceste by to problém nebol, pretože vozidlo, ktoré je obmedzené zaparkovanými autami by len počkalo. Ale tu sa vodič musí najskôr presvedčiť, či je cesta voľná tým, že vojde do križovatky. Keď tak učiní, zistí, že tam liezť nemal, lebo v protismere je iné vozidlo. Cesta je široká a zatiaľ sa, chvalabohu, nič nestalo. Ale môže sa stať, najmä keď pribudne sneh a poľadovica.

Identická situácia nastáva aj v Dedine, v križovatke Dráhy-cesta ku kostolu. Autá parkujú až v križovatke a vodič musí vychádzať do protismeru, aby ich obišiel, pričom nemá prehľad o autách prichádzajúcich z opačného smeru.

Ako som už spomenul, problémy sa zvýšia s príchodom snehu. Každý rok sú majitelia upozorňovaní, aby pred odhŕňaním snehu upratali autá z ulíc a každý rok sa nájdu výtečníci, ktorí to neurobia. Niekde na to nie sú podmienky - to chápem. Okolo bytovky na Kolónii autá nemáme kam dať - jedine ak vynosiť po dieloch na balkóny.

Obecné zastupiteľstvo sa ešte nezhodlo na riešení týchto dvoch súviciacich problémov, ale návrhov je viacero. Z dlhodobého hľadiska je to úprava zvislého a vodorovného dopravného značenia. Skrátka - pridáme značky a čiary, takže sa nebude dať parkovať ledabolo. Policajtov na nedbanlivých vodičov zatiaľ určite nechceme, ale ak niekto nerešpektuje značky, tak asi iná možnosť nebude.

Z krátkodobého hľadiska je jedným z riešení samolepka s prosbou o preparkovanie, prilepená na prednom skle auta, ktoré stojí v križovatke, prípadne zavadzia snežnému pluhu.  Takže vodič bude okrem snehu oškrabávať aj nálepku. Obávam sa, že naša Komisia pre verejný poriadok (marshall Roman Mik a deputies Jozef Majzlan a ja) bude musieť pred snežením okrem vyhlasovania v rozhlase prejsť celú dedinu a onálepkovať autá, ktoré stále zavadzajú. (Pôvodne som si k tomu chcel zohnať klobúk ako Bat Masterson, ale po dôkladnom zvážení si vystačím s Fargo čiapkou a teplými spodkami.)

Takže bacha, archeológovia sú drsní, tak isto včelári a učitelia detto. Guráž nám nechýba, kondičku naberieme a nálepky vytlačíme!

Zatiaľ nie je nič záväzné schválené. Tento príspevok berte ako otvorenie diskusie. Ak máte nejaké rozumné a dobré návrhy, podeľte sa s nimi. Radi ich zrealizujeme.

A pri parkovaní myslite aj na iných.

Slovak