Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

List premiérovi

Vážený pán oný..., premiér,

mám na Vás niekoľko prosieb. Skutočné sociálne otázky. Verím, že ich vyriešite, aj keby ste mali predať hodinky. Hlavne, keď idú voľby...

Chlapi od nás robia väčšinou vo firme, ktorá dostala investičnú pomoc 2,6 milióna eur (po slovensky 78 miliónov korún) na postavenie novej haly. Tá firma sponzorovala majstrovstvá sveta v hokeji. A tí chlapi robia v čistom takmer za minimálku, aby sa hokejisti mohli popreháňať po ľade. Aj ja som robil. Každý deň s lepidlami a rozpúšťadlami. Bez odsávania, bez respirátora, masky, či rukavíc. Ale firma má všetky certifikáty a bezpečnosť práce na 100 percent. Takže keď mám teraz autoimunitnú chorobu štítnej žľazy a nervy na šrot, určite to  nebude z nebezpečnej práce. Skôr z toho, že som musel mať dve roboty, aby som stíhal uživiť rodinu. Chlapi v niektorých prevádzkach sa už chystajú štrajkovať... Dosť veľa z tých chlapov po sezóne tak či tak prepustia, lebo ich už zasa nebudú potrebovať... Nedali by sa tie peniaze rozdeliť nejako spravodlivejšie?

Bol som aj živnostník, ale tá daň z hlavy, čo sa moderne volá odvody a vyberá sa bez ohľadu na skutočné aktuálne príjmy, ma prinútila skončiť. Inak, prečo mi zdravotná poisťovňa vyrubuje odvody z dva roky starého príjmu a musím ich platiť teraz? Akú to má logiku? Dá sa s tým niečo robiť?

Tretia prosba je obecná. Máme tu v dedine niekoľko pamätihodností, ale jedna je zvlášť zaujímavá. Volá sa "Alžbetin dvor". Predtým to bola "slobodáreň", kde bývali vietnamskí robotníci. Teraz to mal byť starobinec. Pardon, penzión. Ale nie je, lebo v tomto štáte môže investor zobrať dotáciu na prevádzku penziónu, zrekonštruovať ho a potom ho neprevádzkovať. A peniaze si nechať.  Verím, že by to neurobil, keby nemal dobré politické krytie. Ľudia sa tu už tešili, že nájdu ďalšiu mizerne platenú prácu... Dá sa s tým voľačo?

Štvrtá prosba je už osobnejšia. Ten brazílsky chlapík, čo sa po Bratislave chváli, že Vám daroval origo Pelého dres (či ako to bolo) mi doteraz nevyplatil cestovné náhrady. Po slovensky diéty. Už čakám trištvrte roka. Nezavolali by ste mu, nech nemusíme unúvať súdy?

Aby som to zhrnul. Za celý čas čo ste pri koryte len rozdávate tučné balíčky tým, čo sú pri koryte s Vami. Prípadne vymyslíte vlaky zadarmo a podobné chujoviny. Kedy už urobíte niečo aj pre tých, ktorí tento "hospodársky zázrak" a "rast" ťahajú svojím potom, krvou, daňami a odvodmi? Kedy už dostaneme niečo aj my, čo platíme všetky tie čurbesy a sociálne balíčky?

Toľko v skratke. Nebudem Vás ďalej unúvať ponosami, keď máte kopec starostí s chodením po noty do Moskvy.

Váš

Scriptorius

 

P.S. Ten fúzkatý brav, čo ho pre nás chováte na najsociálnejšom ministerstve by už mohol prestať posielať tie papiere na podkúrenie. Ďakujem za ne, ale radšej keby urobil niečo s tým, že Sociálna poisťovňa zamestnancovi s mojím príjmom vypláca nemocenské vo výške presne 4,384435 eura NA DEŇ!!! Živím z toho seba, ženu a dve deti. Jedno z nich ťažko zdravotne postihnuté.

Slovak