Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Zvyšujeme bezpečnosť

Medzi Pravencom a Solkou je celkom dobrá asfaltová cesta. Síce oficiálne neexistuje, ale je tam. Však sme na Slovensku. Je tam ešte zo stredoveku. A bola tam skôr, ako vzniklo Nitrianske Pravno.  Len vtedy nebola asfaltová.  Presne na hranici chotárov pretína cestu potôčik. Cesta, ktorá neexistuje, sa tam trochu prepadáva, pretože mostík cez potok je úzky.

Cesta momentálne slúži najmä ako cyklotrasa, ale v zime nemajú policajti problém pustiť tade kamióny, ak sa na hlavnej trase stane nehoda (a že prečo sa cesta prepadáva).  Nie len mostík, ale aj cestička je úzka a v lete pri vysokej tráve je problém vidieť, čo sa deje za zákrutou. Problém kulminuje cez víkendy, kedy je to miesto dosť vyťažené. Cyklisti, chodci, autá, zvieratá...

Nedávno sme na schôdzi obecnej rady riešili podnet, aby sme tam pri mostíku osadili lampu a možno aj zábradlie. Usúdili sme, že by bolo treba aj rozšíriť mostík. Ibaže problém: Správca toku by nám dal poza uši, keby sme tam čosi osadili. Najmä, ak by došlo k povodni. Čiže ak chceme s mostíkom niečo robiť, treba stavebné povolenie s plnou parádou (a súhlasom správcu toku). Okrem toho polovica mostíka je už na pravnianskej strane, takže vyjadriť by sa museli aj oni, aj vlastníci pozemkov... A bezpečnosť na trase je zasa v nedohľadne.

Musím pochváliť obecných pracovníkov z Pravenca aj Pravna, ktorí vykosili vysokú trávu okolo "neexistujúcej" cesty. Ja som využil svoju "špeciálnu sadu schopností" (copyright Liam Neeson) a zohnal som dva vyradené plastové pätníky. V rámci vychádzky som ich s použitím detskej pracovnej sily osadil. Hádam budú dobre slúžiť.

Slovak