Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Práca na Bzovíku

Južný pohľad na pevnosť Bzovík

Opevnený kláštor v Bzovíku. Postavený na Krupinskej planine v nadmorskej výške +/- 340 metrov nad morom. Založený okolo roku 1130 cistercitmi. Donátorom bol župan Lampert z rodu Hunt-Poznanovcov. Potom klasika, vojny, vpády, drancovania... Toľko suché fakty.

Fotografia je z môjho nového pôsobiska. Na lazoch južne od pevnosti sa totiž začala už pred niekoľkými rokmi tvoriť nová komunita ľudí, ktorí potrebujú (stredovekou terminológiou) ujsť zo sveta.

Celý projekt je zaštítený občianskym združením Dobrý Pastier z Kláštora pod Znievom. Poskytuje priestor pre ľudí, ktorí často nemajú nič - len exekúcie a dlhy. Gambleri, alkoholici. Ľudia, ktorí potrebujú vrátiť svoju ľudskú dôstojnosť, strechu nad hlavou, jedlo, prácu, komunitu. Nič viac a nič menej. A ešte jednu vec. Ochranu pred svetom, ktorý ich už raz zomlel a zomlel by ich zas, keby sa doň vrátili. Tento projekt je nádherný, čo sa týka materiálna aj duchovna.

Moja úloha je jednoduchá a zložitá zároveň. Byť pri týchto ľudoch, pracovať s nimi, viesť ich. Opát light... :-) Verím, že pod vedením skúsenejších kolegov sa mi to podarí. S jedným z týchto starších bratov sa budeme striedať v týždenných službách.

Benediktovu regulu mám preštudovanú dávno, ale až teraz chápem jej zmysel. Vytvoriť vo svete miesto, kde človek môže v spoločenstve iných v pokoji spoznávať sám seba a v jednoduchosti každodennej práce sa zdokonaľovať. Venovať sa práci a obrábať zanedbanú zem, aby človek i zem prinášali ovocie. A byť pri tom blízko svojich bratov.

Slovak