Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

We got ourselves a new courthouse

We got ourselves a new courthouse. High time we have a hangin’.

                                                                                            Buford 'Mad Dog' Tannen

 

Poznámka na úvod: Nerobím si ilúzie o morálnom profile, či intelektuálnych schopnostiach prezidenta, ale rovnako si nerobím ilúzie o ostatných politikoch.
 
Aj keď hlavná vlna „kauzy snipera Gašparoviča“ už prehrmela, stále sa nestačím čudovať, ako málo stačí, aby sa na Slovensku prehadzovala cez konár slučka...
Spočiatku to bola zábava a ešte sa zväčšovala s rozrastajúcimi sa ľudovými vtípkami na úkor prezidenta. Ale potom som si uvedomil nasledovné:
Bloger si pomýlil blog so statusom na Facebooku a keď za svoju ľahkovážnosť mal niesť následky, ihneď sa ukázalo, ako „pevne“ stojí za svojimi názormi. Čítajte najmä „Dôležitú poznámku“ na konci blogu.
O to zaujímavejšie je, s akou vervou sa na základe štyri roky starého bulváru a jednoduchého blogu pustili do prezidenta médiá. Vrátane tých, ktoré zvykneme označovať za objektívne.
Až mi je to divnô.

 V celej kauze sa na prvom mieste zabúda na prezumpciu neviny. Ak majú médiá alebo opozícia akýkoľvek dôkaz, že prezident bol v čase nešťastia na Lešti, či už je to očitý svedok, alebo záznam z kamerového systému, alebo akýkoľvek iný dôkaz, nech ho predložia. Ak nie, nemajú dôvod vypytovať sa, kde prezident bol. To už zariadi vyšetrovateľ a sudca, ak taký dôkaz prinesú. A ak by tam aj bol, ešte to nie je dôkaz, že strieľal.

To, že prezident nechce povedať, kde v čase nešťastia bol, ho nijako nekriminalizuje. Nikto z nás nemá povinnosť vyviňovať sa, prinášať dôkazy o svojej nevine, keď sa o ňom čosi napíše v novinách. Naopak - ten, kto obviňuje, by mal priniesť dôkazy o vine. O tom je prezumpcia neviny. Také jednoduché to je. Aj keď sa jedná o prezidenta, dokonca o neobľúbeného prezidenta.

To, že nebol v Chorvátsku, ani na futbale, nie je trestný čin.

Aj nacistickí zločinci v dostali v Norimbergu príležitosť na riadny súd.

My najskôr niekoho povláčime po novinách a potom povieme, že vlastne nemáme žiadny dôkaz a ani nič zlé o prezidentovi netvrdíme. Robili sme to len tak – z roztopaše. Alebo pre zvýšený predaj inzercie? Alebo na objednávku?

To, že prezidentova kancelária dvakrát (či koľkokrát) udala nesprávne miesto pobytu prezidenta, hovorí len to tom, že tomuto dátumu nevenovali a nevenujú nijakú zvláštnu pozornosť. Skôr si viem predstaviť, že v prípade skutočného prúseru by mali vypracované perfektné aliby. Aj keď... pri profesionalite kancelárie prezidenta...

Ale dosť bolo žartov. Dnes sa to stalo prezidentovi, zajtra sa to môže stať hocikomu inému. Ibaže bude menej vplyvný a nebude Ústavou tak chránený ako prezident.

Bude obvinený z úkladnej vraždy, alebo len zo zabitia z nedbanlivosti, lebo nevie povedať, kde sa nachádzal, napr. 14.7.2011. Živo si to predstavujem – bude to vyzerať ako scéna z filmu o stalinových čistkách. Špinavá cela, lampa na stole svieti do očí obvineného a spoza nej hlas novinára:

„Hmm... takže ty nám nechceš povedať, kde si bol 14.7.2011... To nebude len tak...  Keby si mal čisté svedomie, nič by si neskrýval.... Nikoho nemáme a ani žiadny dôkaz - ale my už dokážeme, že si to bol ty!“

Undefined
Tagy: