Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Rieky zasa zatápajú

Rieky zasa na Slovensku zaplavujú domy, ihriská, garáže, polia, lúky.... Vždy to na jar robili a vždy to robiť budú. Tak funguje príroda. V zime sa voda naakumuluje v snehu a na jar sa pri oteplení (prekvapivo) topí. Funguje to na našom území od skončenia poslednej doby ľadovej (a fungovalo to aj počas nej a aj pred ňou - len trošku pozmenene). 

Vždy ma prekvapí, že to niektorých ľudí prekvapuje.

V takom Poluvsí sa ešte pred päťdesiatimi rokmi záplavy spôsobené jarným topením snehu (a postavením dedinky priamo na rieke Nitra) opakovali každú jar. Každú. Až do prenesenia koryta Nitry.

 Ak sa pozriete podrobnejšie a skúseným geologickým okom na reliéf ktoréhokoľvek dostatočne veľkého riečneho údolia na Slovensku, objavíte jednoduchú zákonitosť - je rozdelené na terasy. Čo terasa, to ľadová doba. Čo svah, to teplé obdobie. Pre Prievidžanov a Bojničanov sa krásny príklad nachádza priamo medzi oboma mestami na poliach pod Bojnicami a v prievidzskom mestskom parku. Ak si spravíte výlet do Prepoštskej jaskyne a zasvietite si na jej stenu, uvidíte, že sintrová výzdoba je len v jej hornej časti. Dolná časť steny je hladká - zrejme tam siahala voda- zrejme veľká voda- zrejme rieka Nitra. Nie že by mala taký prietok, že by zaplavila celé údolie do takej výšky, ale celé riečne údolie bolo o mnoho vyššie položené. V ľadové doby boli totiž pomerne suché - nebolo dosť vody, aby odniesla materiál ďalej, takže sa rýchlo usadzoval - nedostal sa ďaleko od miesta, kde ho voda odtrhla.  A počas vlhkých medziľadových dôb voda naopak odplavovala a stále odplavuje náš drahocenný piesok, štrk, hlinu a Tesco igelitky dolu prúdom. Vznikajú tak postupne stále hlbšie zahĺbené terasy.

Príklad z wikipedie:

riečne terasy

Z hľadiska povodňovej situácie to znamená, že domy postavené priamo na nive (čiže na najnižšej riečnej terase) majú pri topení snehu zarobené na prúser. Byť poisťovákom, tak prievidzský Minigolf proti vode nepoistím za ten svet. Ostatne, niva Handlovky narobila v Prievidzi problémy pred dvoma rokmi...

Reštaurácia Park je od minigolfu vzdialená len pár metrov, ale stojí na druhej terase Nitry, čo ju pred povodňou dostatočne chráni.

Na nivu sa totiž rieky vylievajú úplne bežne a každú jar (nežijeme v dobe ľadovej, vody je dosť), pokiaľ ich neskrotíme hrádzami a sústavou priehrad.

Ale pán starosta v Dobrej Nive sa sťažuje, že mu zaplavilo ihrisko a bytovky. Samozrejme, keď sú hneď pri vode... A názov dediny je nomen - omen.

Stavajte múdro (nie na nive), žite dlho a prosperujte!

Undefined