Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3161 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /storage/vhost/scriptorius/web/scriptorius.sk/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Overení muži a iné divné strany

Vo veľmi zaujímavom predvolebnom videu (ktoré môže vzniknúť naozaj len na Slovensku) odporúča Braňo Škripek kresťanským voličom kandidátov inej politickej strany. Zároveň (pravdivo) spomína, že kresťania sa nachádzajú aj v iných politických stranách. Svätá pravda. Moje rady pre nerozhodnutých aj rozhodnutých veriacich voličov sú tieto:

Ešte som nestretol skutočného kresťana, ktorý by volil Mariána Kotlebu - ale aj takí vraj sú. Pretože má reči ako náš pán prezident (rozumej Tiso). Sú zamrazení v politickom katolicizme prvej polovice 20. storočia, keď ešte boli mladí. Takí mladí, že si ani poriadne nepamätajú, ako to vlastne všetko bolo. Týmto voličom chcem odkázať len toľko: Poznáte príslovie - spolu kradli, spolu odvisnú? Chcete Mariánovi dožičiť skutočne mier a dlhý život? Snažte sa, aby sa z politiky dostal čo najskôr a nemusel znášať následky svojich slov a činov. Lebo inak mu reálne hrozí, že dopadne ako VÁŠ pán prezident Tiso.

Kresťania sa (čuduj sa svete) obzerajú aj po strane Borisa Kollára. Na heslo "rodina" totiž počúvajú. Osobne by som pri strane vyhláseného smilníka toto heslo nepoužíval, ale budiž. Najmä v ostatnom .týždni  sa "posledný križiak" snaží vyžehliť jeho renomé a charakterizovať ho ako obráteného človeka. Zrejme si však nevšimol, že sa jedná o jednu veľkú mystifikáciu a iróniu inšpirovanú talianskou politikou. Bolo to dávno, pradávno, ešte v roku 1991, keď Ilona Staller založila v Taliansku Stranu lásky.

Čoraz častejšie a hlasnejšie sa do politiky hlásia aj rôzne kresťanské zoskupenia, ktoré sa pôvodne o politiku nezaujímali.  Teraz sa zdá, že  tieto kresťanské spoločenstvá zakladajú v rámci najpremenovávanejšej strany na Slovensku (Obyčajní ľudia - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti  - Nova - a možno som ešte niečo zabudol) vlastnú platformu "Overení muži". Takže ako sa hnutie jedného muža bude volať po voľbách, si ľahko vyskladáte... :-).

Ale k veci. Kresťanské spoločenstvá na svojej stránke odporúčajú voliť na kandidátke hnutia (s  takým dlhým názvom, že aj keď to takto rozpíšem, miniem menej klávesnice) štyroch nezávislých kandidátov. Ako ich hlavnú devízu odporúčajú ich vzťah k Bohu a charakter. O.K.  Ibaže takáto kvalifikácia už dlho nestačí ani na funkciu dedinského farára. (Bystrejší pochopili, že týmto konštatovaním nechcem dehonestovať záslužnú prácu vidieckych kňazov.)

Lenže -  ak si chcem dať opraviť auto, tak nebudem na prvom mieste hľadať veriaceho. Budem hľadať automechanika. Ak budem voliť, budem hľadať politika. Charakter a viera sú fajn. Ale je to až nadstavba. Takže najskôr hľadajte politikov, ktorí vedia robiť dobre svoju prácu a až keď nejakých nájdete, potom sa pozrite, či sú aj veriaci a urobte užší výber. Prosím, nerobte to naopak. Tak ako sa dvíhaním rúk neopraví vaše auto, tak sa z "overeného muža" nestane počas volebnej noci skúsený politik.

Moje hlavné odporúčanie pre kresťanských voličov a aktivistov teda znie: Nerobte zo svojich overených mužov ďalší kanonenfutter pre veľmi divný politický projekt. Aby vaši muži neskončili ako Palko a spol. pred ostatnými voľbami. A spomeňte si, ako OĽaNO práve pred tými voľbami zneužilo meno Mariána Kuffu na podporu jeho brata. Ako dopadla jeho kandidatúra a mandát, vieme všetci.

Ak chcete skutočnú zmenu, tak namiesto referenda o rodine podporujte zmenu volebného systému tak, aby sa každému nespokojencovi z veľkej strany neoplatilo vyrábať si svoju vlastnú ministranu. Len tak sa naozaj niekam pohneme.

A voľte hlavou.

Slovak